Het Steiger, de plek waar we eenentwintig jaar hebben gemediteerd kan vanaf januari 2025 niet meer worden gebruikt. Omdat de energie ons ontbreekt om naar een nieuwe plek op zoek te gaan, naast persoonlijke redenen, hebben we het besluit genomen te stoppen. Alternatieven zullen worden aangereikt.

De verbondenheid van het Leerhuis Spiritualiteit met de Ch’an traditie stamt uit de jaren tachtig van de vorige eeuw in een vriendschap van Pater Leo de Jong OP met Ton Lathouwers. Zij vonden elkaar in de taal van Rijnlandse mystieke teksten die overeenkomsten deelt met de taal van de zentraditie in het begrip Leegte.

Het einde van dit tijdperk sluiten we waardig en in stijl af met een zazenkai op zaterdag 14 december van 10.00u tot 13.00u. We nodigen iedereen uit om mee te zitten: de huidige deelnemers, alle deelnemers uit het verleden en iedereen die graag tijdens deze laatste bijeenkomst met ons meezit. Samen gaan we de stilte in. We doen dat in:
– vier perioden van vijfentwintig minuten meditatie onderbroken door loopmeditatie
– teisho door Elsbeth Wolf
– We besluiten met het zingen van een soetra.

De belangrijkste boodschap van de Boeddha is dat het leven lijden is. Dat komt omdat alles vergankelijk is, alles gaat voorbij en niets is blijvend. Het leven is oncontroleerbaar en daarom is er lijden: in het Pali noemen we dit: annicca; dukha en anatta. Als je de kenmerken van het bestaan begrijpt, is er minder lijden. In de teisho zal Elsbeth Wolf daar dieper op ingaan.

– Zitmatten en meditatiebankjes zijn aanwezig.
– Heb je een eigen kussen of bankje? Neem dat dan mee.
– Enige ervaring met zenmeditatie is wel vereist.

 

Begeleiding: Elsbeth Wolf (zenleraar in de Ch’an traditie van Maha Karuna Ch’an) en José van der Torre OP
Locatie: Dominicuskerk Het Steiger, 1e Nieuwstraathof 2, 3011 GN Rotterdam (zijstraat aan de achterkant van de kerk)
Datum: Zaterdag 14 december 10.00 u -12.00 u Inloop vanaf 9.30 uur
Donatie: € 10,00  Wie dit niet kan betalen, kan naar draagkracht een donatie doen. Meldt dit, voor overleg hierover, bij de aanmelding in de mail.
Aanmelden: leerhuis@kloostertuinrotterdam.nl  Let op: deelname kan pas als je bent aangemeld!

Download de flyer.

Meer info over de Ch’an traditie van Maha Karuna Ch’an: zie Zenmeditatie in Steyl of via zoom: https://mahakarunachan.nl/