Wie we zijn

Het bestuur

Karin Bornhijm OP
Theologe en lekendominicaan. Na jarenlang diverse bestuurstaken te hebben vervuld binnen de kerk houdt ze zich nu bezig met de inhoud. Ze begeleidde 25 jaar lang kinderwoord- en tienerdiensten en geeft nu in teamverband inhoud aan de vorming van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland (DLN). Met het schrijven van korte columns hoop ze te laten zien dat God heel dichtbij is en dat geloven niet iets ingewikkelds is.

 

Theo Ruiter OP
Theoloog en lekendominicaan. Was veertig jaar docent levensbeschouwing in het middelbaar onderwijs en bestuurder bij een katholieke onderwijskoepel. Hij leidt een beschouwend leven en is op zoek naar de monnik in zichzelf.

 

 

Gijs Schaeffer
was jarenlang parochiaan bij de Schiedamse dominicaanse parochie St. Jan de Doper – Visitatie. In zijn werkzame leven bekleedde hij onder andere de functie van controller en deze financiële deskundigheid zet hij nu in voor de Kloostertuin Rotterdam.

 

 

José van der Torre OP
is lekendominicaan,  is geraakt door de Rijnlands Mystiek en heeft interesse in andere mystieke stromingen. Ze heeft de 2-jarige opleiding Pastorale school, richting pastoraat, gevolgd. Beoefent sinds 1990 de zenmeditatie, waar Chris Smoorenburg OP een grote invloed heeft gehad en is vanaf de oprichting in 1994 actief betrokken bij het Leerhuis Spiritualiteit. Sinds 2016 geeft ze bezinnende bijeenkomsten met preken van Meister Eckhart en begeleidt ze de retraitedagen. Daarnaast geeft ze begeleide stiltemeditaties en is zij coördinator van het Leerhuis Spiritualiteit.

 

De meewerkers

Anton Hendriks
studeerde filosofie en theologie bij de dominicanen, is een organisatieadviseur in ruste en is de grondlegger van de Kloostertuin Rotterdam. Zijn belangstelling gaat nog steeds uit naar het snijvlak tussen filosofie en theologie, is daarin zeer belezen en begeleidt regelmatig leesgroepen. Daarnaast is hij de organisator van de orgelconcerten.

 

 

Suzanna Várszegi OP
Lekendominicaan, psychiater en Jungiaans analytisch therapeut. De relatie tussen religieuze ervaringen en psychiatrie heeft haar belangstelling. Een aantal jaar was ze docent aan het Jungiaans Instituut in Nijmegen. Steeds zoekt ze naar nieuwe vormen en methoden om mensen in hun zielenheil te kunnen helpen. Zo volgt ze momenteel de opleiding tot Neurographica trainer en Aesthetische coach. Voor de Kloostertuin is zij een geestelijk begeleider en neemt ze deel aan de intervisie voor degenen die activiteiten begeleiden. Af en toe neemt ze ook een activiteit onder haar hoede.

 

Elsbeth Wolf
Is antropoloog en studeerde religiewetenschappen met de specialisatie boeddhisme. Ze werkte als geestelijk verzorger in een gevangenis, begeleidde meditatie bijeenkomsten en bezoekt er mensen. Elsbeth staat in de Ch’an traditie en werkt nauw samen met Ton Lathouwers in de sesshins van Maha Karuna Ch’an. In 2018 kreeg ze van hem transmissie in Chevetogne. De weg van het zen boeddhisme opende opnieuw de rijkdom van het Christendom. Bij de Kloostertuin begeleidt zij de zen meditaties.

 

Aart Geervliet OP
is lekendominicaan en maatschappelijk werker. Als casemanager werkt hij in het gevangeniswezen en met het pensioen in zicht geeft hij zijn rijke ervaring en kennis door aan zijn jongere collega’s. Aart is bewogen door mystieke stromingen en is beschouwend op zoek naar waarheid voorbij het zichtbare en begrijpbare. Binnen de Kloostertuin geeft hij onder andere retraites.

 

 

 

Janneke van Zelst
Janneke is een enthousiaste kerkvernieuwer, die graag mensen en inhoud met elkaar verbindt. De Kloostertuin Rotterdam laat zich graag uitdagen door haar ideeën. Haar enorme netwerk en grote communicatieve vaardigheden zet Janneke in voor de promotie van de activiteiten van de Kloostertuin. Daarnaast is ze ook graag ‘Even stil‘.

 

 

 

In dierbare herinnering

Leo Raph. A. de Jong o.p. †
Lid van de orde der Predikers, – lector in de theologie en doctorandus in de geschiedenis, met als specialiteit: kerkgeschiedenis – is pastor in Schiedam, publicist en docent en oprichter van het Leerhuis Spiritualiteit in 1994. Geboeid geraakt door de grootse mystieke rivier, die door ons eigen gebied van het vierstromenland van Rijn, Maas, Schelde en IJssel stroomt. Begeleidde tot nu vele reizen, met als thema: “Op (be)zoek naar de bronnen van onze West-Europese Christelijke cultuur”. Dit samen met de stichting “Oecumenische Ontmoetingen”. Hij begeleidt individuen en groepen bij hun zoektocht naar de eigen “Innerlijke Tempel”: naar Contemplatie. Geeft lezingen over Meister Eckhart o.p. – ongev. 1315 – en diens doorwerking in onze spiritualiteit, tot nu toe: “Mystiek op straatniveau”.
Op 13 mei 2019, daags na zijn 87e is verjaardag is overleden Leo Raphael de Jong o.p., oprichter van het Leerhuis Spiritualiteit. 

Marianne Verbakel †
is theologe en zielzorger. Sinds 1994 staflid van het Leerhuis Spiritualiteit. Was werkzaam als geestelijk verzorger in een groot R.K. ziekenhuis in Rotterdam. Beoefent Zenmeditatie vanaf 1986. Ze is Zenleraar in de Maha Karuna Ch’an o.l.v. Ton Lathouwers en geeft sinds 2003 vorm aan de Zenavonden van het Leerhuis Spiritualiteit. Ze is al jaren geboeid door de interreligieuze dialoog tussen Zen en Christendom, voorbij dogma’s. Ze begeleidt mensen op de weg van meditatie en religieuze betekenisgeving in hun leven.
Op 22 september 2020 overleed Marianne Verbakel, vanaf de oprichting verbonden aan het Leerhuis Spiritualiteit. Zij noemde zichzelf een “wounded healer” en Zielzorger.