Ken je dat? Dat er iets verandert waartegen je met hart en ziel verzet? Waaraan je probeert te ontsnappen door te vluchten of te vechten? Of misschien bevries je als een konijn in de koplampen van een auto. Hoe gaan we als mens en als samenleving om met onverwachtse, catastrofale veranderingen? En welk verlangen komt daarbij in ons naar boven?

Vluchtelingen en migratie blijven explosieve thema’s in politiek en samenleving. Ook andere ‘events’ met onverwachtse (catastrofale) gevolgen blijven ons overvallen. Mensen slaan op de vlucht voor oorlog, zijn op zoek naar een beter leven, maar ondervinden in een nieuw thuisland niet het paradijs. Mensen die al in ‘de heimat’ zijn, zijn alle nare berichtgeving over de ‘events’ beu en trekken zich terug in de eigen bubbel.

“We hebben als mens niet de keuze tussen paradijs en werkelijkheid, maar ‘events’ vragen wel een antwoord van ons en van de politiek. In welke richting zoeken we dan dit antwoord?”, zo vraagt Theo de Wit zich af. Theo ontrafelt voor ons het huidig tijdsgewricht en gaat met ons op zoek naar mogelijke antwoorden op ‘events‘, escapisme en het verlangen naar een thuisland.

Theo de Wit is politiek theoloog en filosoof en emeritus hoogleraar aan de Tilburg University. Hij is breed maatschappelijk geëngageerd met name op het snijvlak van religie en politiek.

Kom luisteren naar deze stevige lezing en samen zetten we
na het bidden van de vespers het gesprek voort tijdens de maaltijd!

 

Download de flyer.

 

Wanneer: Zaterdag 11 mei 2024 van 15:30-18:00 uur (inloop vanaf 15.00 uur) met daarna om 18:00 uur vesper en aansluitend een eenvoudige maaltijd.
Waar: Dominicuskerk Het Steiger, 1e Nieuwstraathof 2, 3011 GN Rotterdam.
Aanmelden: via info@kloostertuinrotterdam.nl.
Kosten: €15,00  Maar laat geld nooit de reden zijn om niet te komen! Neem contact met ons op.
Organisatie: Karin Bornhijm OP, Theo Ruiter OP en Richard Steenvoorde OP.

 

Afbeelding: Escape by Jonas Schleske – Openverse