De leesgroep Filosofie & Theologie start op 21 februari 2023 met het boek ‘De toekomst van het sterven’ van de arts en filosoof Marli Huijer. Huijer is emeritus hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus School of Philosophy, columnist voor dagblad Trouw en voormalig Denker des Vaderlands (2015-2017).

“Duizenden jaren was onsterfelijkheid alleen weggelegd voor de goden. Tegenwoordig willen verouderingsdeskundigen en transhumanisten dat mensen minstens honderd jaar in gezondheid kunnen leven om vervolgens snel en pijnloos de wereld te verlaten. In werkelijkheid begint de aftakeling kort na ons pensioen en duurt dan zo’n vijftien jaar. Hoe verhouden we ons tot de laatste levensfase? Bereiden ziektes en aftakeling ons voor op de dood? Is de zorglast van de laatste levensfase nog op te brengen als de hele samenleving ouder wordt? Zijn er grenzen aan de groei van de levensduur? Bestaat er zoiets als een juist moment van sterven? In ‘De toekomst van het sterven’ onderzoekt Huijer onze omgang met veroudering en de dood, zowel op persoonlijk als maatschappelijk en politiek vlak.”
(bron: achterzijde van het boek)

Het boek is eigenlijk een essay en het achtste deel in de serie ‘Vitale ideeën voor de wereld van morgen’. Deze serie behandelt levensnoodzakelijke vraagstukken en onderwerpen, telkens met het uitgangspunt: hoe willen we dat de wereld er morgen uitziet, en wat moeten we daarvoor doen?

Het boek wordt in drie bijeenkomsten gelezen, zodat het voor Pasen uit is. Voor de eerste bijeenkomst worden de hoofdstukken 1 en 2 gelezen.

Begeleiding: Anton Hendriks.

Wanneer:
dinsdagmiddag 21 februari 2023, om 14.00 uur.
woensdagmorgen 8 maart 2023, om 10.00 uur.
woensdagmorgen 29 maart 2023, om 10.00 uur.

Waar: Dominicuskerk Het Steiger, 1e Nieuwstraathof 2, 3011 GN Rotterdam.

Aanmelden: a.hendriks.1@hetnet.nl of via 06-39 442 448. In verband met de organisatie is het nodig je op te geven!

Kosten: De aanschaf van het boek ‘De toekomst van het sterven’ van Marli Huijer, uitgevrij Pluim in samenwerking met De Groene Amsterdammer, ISBN 97893256842. (€ 17,99). Plus een donatie voor koffie/thee.