Ton Lathouwers

De Rotterdamse zenmeditatiegroep is één van de lokale groepen van Maha Karuna Ch’an onder leiding van Ton Lathouwers. De groep bestaat dit jaar twintig jaar. We vieren dat op zaterdag 16 september 2023 met een zazenkai. Er komen twee gastsprekers op die dag: Ton Lathouwers en Edel Maex; beiden houden een lezing of teisho.

In 2003 begon Marianne Verbakel, leerling van Ton Lathouwers, samen met José van der Torre de zengroep. In de beginjaren kwam Ton regelmatig op bezoek bij de groep in Rotterdam. Marianne overleed in 2021. Sinds september 2019 begeleidt Elsbeth Wolf, Dharmaopvolger van Ton Lathouwers, de groep. José is nog steeds een vaste kracht en scharnierpunt tussen de Kloostertuin en Maha Karuna Ch’an.

Ton Lathouwers, Hui Yu, Vriend van Wijsheid, is zenmeester en emeritus hoogleraar Vergelijkende Religiewetenschappen en Slavische literatuur. Hij is auteur van o.a. ‘Je kunt er niet uit vallen’. Hij wordt deze zomer 91 jaar en geeft al meer dan vijftig jaar zenretraites. In zijn teisho’s en publicaties maakt hij gebruik van boeddhistische teksten, die hij toegankelijk maakt en naar de huidige tijd vertaalt door te putten uit zijn omvangrijke kennis van de wereldliteratuur, waarbij ernst en humor elkaar afwisselen. ‘Vrijheid, Blijheid is een uitspraak van Teh Ching, zijn leraar, die Ton veelvuldig aanhaalt en ook voor hem heel passend is.

Edel Maex

Edel Maex, Hui Dao, Vriend van de Weg, is Dharmaopvolger van Ton Lathouwers. Hij is auteur van o.a. Mindfulness en ‘Dit is de plaats’. Zijn laatste publicatie is: ’Het kan anders’. Tijdens zijn professionele leven als psychiater ontwikkelde hij het programma ‘Leven in de Maalstroom’ waarin mindfulness samengaat met zenmeditatie. Edel heeft een zengroep in Antwerpen en organiseert sesshins in Ramst.

Als je wilt deelnemen aan deze bijzondere meditatiedag, dan kan iedereen die enige ervaring met zitten heeft zich aanmelden via het onderstaande mailadres. Zorg voor comfortabele kleding en neem een feestelijke lunch mee van belegde boterhammen of broodjes. In de middagpauze leggen we de lunches op tafel bij elkaar en -geloof het of niet- er ontstaat dan een “wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging”! Wij zorgen voor koffie en thee.

 

Gastsprekers: Ton Lathouwers, Edel Maex
Locatie: Dominicuskerk Het Steiger, 1e Nieuwstraathof 2, 3011 GN Rotterdam
Datum:
Zaterdag 16 september 2023
Het programma begint om 10.00u uur en eindigt uiterlijk 16.00 uur. Inloop vanaf 9.30 uur.
Het programma bestaat uit clusters van een uur met twee periodes zazen, afgewisseld met loopmeditatie.
Donatie: Suggestie: bijdrage van € 25,00
Wie dit niet kan betalen, kan naar draagkracht een donatie doen. Meldt dit, voor overleg hierover, bij de aanmelding in de mail.
Aanmelden via leerhuis@kloostertuinrotterdam.nl
Aanmelden voor deze dag kan tot uiterlijk 10 september 2023.

 

Van harte welkom!

Elsbeth Wolf, zenleraar en José van der Torre OP, begeleiders van de Ch’an meditatiegroep, Kloostertuin Rotterdam.